Orkla – enkel og grei

orklaMange har nok hørt om Orkanger, den lille industribyen i Sør-Trøndelag. Det er her Orkla renner ut i Trondheimsfjorden, bare noen få korte mil unna Trondheim og flyplassen på Værnes. For laksefiskerne innebærer det at Orkla er den kanskje aller mest tilgjengelige av alle de berømte lakseelvene i Norge. Dette er Nils Arne Eggens hjemtrakter, en del av Norge der du kan regne med å høre klar tale og må forvente at noe sterkt blir tilsatt i kaffekoppen når det lir ut på kvelden.

Orkla har laks helt fra Rennebu og ned til Orkanger. Rennebu kjenner du kanskje som hjemtraktene til både Vebjørn Rodal og Vegard Heggem. Sistnevnte har faktisk begynt i laksebransjen, og livnærer seg etter karrieren som proff fotballspiller som tilrettelegger for ambisiøse laksefiskere fra inn- og utland. Han er imidlertid ikke den eneste. Hvis det er noe å utsette på denne elva, må det nesten være at den er litt for tilgjengelig og at det rett og slett kan bli for mange aktører og for mange fiskere på ei såpass kort elv. Det sies at det er høyere tetthet av fluefiskere på Orkla enn noen annen elv i Norge.

Det som er litt spesielt med Orkla er at reguleringen av vassdraget for å produsere strøm ikke har vært til hinder for laksefisket – men tvert i mot har bidratt til å fremme det. Fisket og fangsten har tiltatt i omfang etter at demningen kom. Det er nå hyggeligere å fiske øverst i vassdraget, og det kan oppleves som at det er en større stabilitet gjennom sesongen.

Orkla har imidlertid vært kjent for storlaks i over 100 år, og som i så mange andre tilfeller var det velstående engelskmenn som oppdaget dette. Elva er variert, med fosser, stryk, og små innsjøer. Likevel er elva stødig og stabil, og perfekt tilpasset fluefiske. Prøv gjerne lykken i nærheten av Meldal.