Laksefiske i Norge

salmon-fishing-in-norwayDrømmen om storslått natur, mektige elver og vassdrag, og friske fiskeskrøner om atlantisk kjempelaks er det som får både norske og utenlandske fiskere til å strømme til de norske lakseelvene. For mange er dette å gå inn i det trolske og ukjente – noe uvanlig spennende i en unik setting der du både skal mestre elva og den slu fisken. Laksefiskerne ser på reisen til elva som en slags pilegrimsferd der de følger i fotefarene til de mange tusen kjente og mindre kjente fiskerne som har vært ute i akkurat samme ærend. De har tatt seg frem langs fjord og fjell og slått rot langs elvebredden helt siden de første sportsfiskerne begynte med dette for nærmere 200 år siden.

I dag er det enkelt å ta seg frem til selv de mest fjerntliggende elvene. Man kan sitte hvor som helst i Europa den ene dagen og stå i ei flott norsk lakseelv den neste. Flygninger med de aller største flyselskapene gjør dette mulig. Laksefiske har nå blitt lett tilgjengelig for alle som er interesserte.

Det er mange flotte elver å velge mellom, og det er egentlig ingen grunn til å bare forholde seg til ett sted år etter år – selv om mange gjør nettopp det hvis de finner den atmosfæren de liker. Du kan satse på fiskerike elver som Tana og Namsen, eller kanskje prøve deg på litt mindre elver der det kan være en liten utfordring å få has på storlaksen. Mye dreier seg om ferdighetsnivå, men selvfølgelig først og fremst om trivsel og den nytelsen man får av å jage en drøm i vidunderlig norsk natur. I norske elver er det utfordringer og muligheter nok både for nybegynnerne og de aller flinkeste blant fiskerne. Mange av dem har lange tradisjoner og historier om fremstående fiskere som dagens beste menn kan måle seg i mot. Det er dette som er med på å gjøre laksefisket til en unik attraksjon.