Gaula – seriøs utfordrer

gaulaGaula har de siste årene seilt opp som en utfordrer til tittelen Norges fremste lakseelv. Den er helt på linje med Namsen i antall fisk og total vekt på fangsten, men ligger dog et stykke bak Tanaelva.

I de beste sesongene er det snakk om at elva produserer over 50 tonn laks fisket på stang.

Store deler av elva, som strekker seg gjennom Sør-Trøndelag, er preget av vann som er utmerket for fluefiske og ekstremt velegnet til denne typen fiske gjennom hele sesongen. Gaula er kanskje ikke så veldig kjent for de aller fleste nordmenn, men noen vil kanskje få en pekepinn hvis man nevner at dette er Marit Bjørgens hjemtrakter.

Gaula har hele 20 mil med lakseelv og så mye som nesten 4 000 kvadratkilometer totalt som er egnet til laksefiske. Elva flyter stabilt stor gjennom Gauldalen gjennom hele sesongen, og holdes ved like av de hyppige regnskurene som treffer området i sommermånedene.

Litt regn må man jo tåle som laksefisker!

Gaula ble oppdaget som lakseelv allerede på 1820-tallet og fikk tidlig rykte på seg for å være en god lakseelv blant britiske adelige og andre med interesse for denne sporten. Det førte faktisk til en slags gullalder for folket langs elva, fordi det kom så mange pengesterke turister dit for å fiske. Mange større hus og gårder så sine store velmaktsdager takket være inntektene fra laksefisket.

Så ble det litt stille rundt Gaula i noen tiår, etter som andre elver ble oppdaget og fikk sin stund i solen. I mellomtiden har imidlertid Gaula fortsatt å være en god lakseelv i en hyggelig og traust dal med bondegårder og flott norsk natur. Kanskje ikke så spektakulært som noen av elvene som ligger helt nord i Norge, men til gjengjeld desto mer tilgjengelig siden de beste stedene å fiske bare ligger noen mil fra Trondheim.