Fiske i Altavassdraget

fishing-altavassdragetLa elva leve! Det var slagordet tilbake på 1980-tallet da lokale representanter for den samiske befolkningen og andre miljøaktivister lenket seg fast utenfor Stortinget for å hindre at den legendariske Altaelva ble lagt i rør. Denne elva hadde vært en del av naturen, økonomien, og kulturarven i området i flere hundre, for ikke å si flere tusen år, og nå skulle den altså simpelthen brukes til å produsere kraft for å støtte opp om den norske befolkningens økende strømforbruk. Saken ble et vendepunkt i norsk kraft- og miljøvernhistorie, og satte varige spor etter seg.

I dag mener kanskje mange at det var en dårlig beslutning å legge elva i rør.

Det er imidlertid på sin plass å bemerke at det på ingen måte er slik at mesteparten av Altaelva er lagt i rør. Tvert i mot er den fremdeles en av landets villeste og mest bemerkelsesverdig vakre elver, i tillegg til å være en av de aller mest kjente lakseelvene. Reguleringen til tross fiskes det nemlig rundt 15 tonn laks årlig i denne elva.

Ja, mange ser rett og slett Alta som et mekka for laksefiske, og det å få med seg noen timer med fiske i denne elva langt nord for polarsirkelen regnes som en bragd over store deler av verden. Sammen med Namsen og Tana regnes elva gjerne som den aller mest kjente lakseelva i hele Norge, i tillegg til at den også har et betydelig internasjonalt ry .

Det er verdt å påpeke at det er ganske vanskelig for utenforstående å få seg fiskekort i Altaelva. Som regel kreves det at du har et reisebyrå eller en lokal kontakt som kan hjelpe deg med å få formalitetene i orden. Det er nemlig strenge begrensninger på hvor mange fiskere som kan være i elva på en og samme tid. I tillegg er det bare to – tre mil av elva som brukes til laksefiske.